Natuur rondom het Lorkenbos

De Veluwe bestaat echt niet alleen uit Het Nationale Park De Hoge Veluwe, zoals velen denken. Het Nationale Park is onderdeel van de Veluwe in zijn geheel. De Veluwe is ontzettend groot en is vrij toegankelijk vanuit onder andere Het Lorkenbos. Wij noemen hier een aantal gebieden die een bezoek zeker waard zijn. Te voet en te fiets.

Kind heide natuur hertjes hert natuur sfeer

Planken Wambuis

De Planken Wambuis is erg divers natuurgebied met stuifzand, heidevelden en uitgestrekte bossen. Er is een grote kans dat u paarden en runderen of edelherten en wilde zwijnen tegenkomt.

Mosselse zand

Vanaf het fietspad heeft uitzicht over het Mosselse Zand. Doordat het gebied open is, hebben warmte- en droogteminnende diersoorten zoals heidevlinder, kommavlinder, boomleeuwerik, nachtzwaluw, zandhagedis het goed naar hun zin. En het leuke is dat het slechts 5 minuutjes lopen is vanuit uw vakantiehuisje. 

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. De verschillende oud-Veluwse landschappen wisselen elkaar continu af; tijdens uw tocht door het Park komt u door loof- naald- en gemengde bossen, maar ook over heidevelden (nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen. Die landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten. Van de zeldzame parelmoervlinder tot het imposante edelhert, van het gentiaanblauwtje tot de kleine schorseneer. Het Park kent meer dan honderd Rode Lijst-soorten, zoals de tapuit, de draaihals, de heikikker en de ringslang. Ontdek de zoogdieren van De Hoge Veluwe. De bekendste zijn onze ‘big four’: edelhert, wild zwijn, moeflon en ree. Maar er leven meer zoogdieren in het Park. De vos, das en boommarter zijn allen behoorlijk schuw, maar juist daarom geeft het extra veel voldoening als u er eens eentje ontwaart. Weet u ze te spotten?

Link website

Kootwijkerzand

Het gebied is samenzwering van zand en wind. De helft ervan stuift, de andere helft is begroeid met mossen en grassen. Op het Kootwijkerzand is ook een speciale uitkijktoren te vinden. Vanaf deze uitkijktoren heeft u een fantastisch uitzicht over de Veluwe. Deze stalen toren vervangt een 8 meter hoge houten exemplaar uit 1999, dat in verband met houtrot gesloopt moest worden. De 13,5 meter hoge uitkijktoren staat op de grootste zandverstuiving van West-Europa. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk.

Link website

Posbank

Met 110 meter NAP is de Posbank het hoogste punt van Gelderland. De Posbank zelf is een uitzichtplateau dat bij helder weer een prachtige uitzicht over het IJsseldal richting de Liemers en de Achterhoek biedt. Het Nationaal Park Veluwezoom biedt voor iedereen iets, een ATB-route, fietspaden, wandelroutes, ruiter- en menroutes en zelfs een rolstoelroute.

 

Uitkijkpunt de Valenberg

Hier komt u als u een Rondje Mossel doet. Het biedt uitzicht over een enorm groot gebied. Bij helder weer heeft u zicht op Radio Kootwijk, Jachtslot Sint Hubertus en zelfs Arnhem nog zien. Er is ook een verrekijker die te gebruiken is om wat verder naar de bosrand in te zoemen. Deze uitkijktoren is rolstoelvriendelijk.

Link website

Bronst: burlende edelherten

Vanaf begin september is het zo ver. De edelherten op de Veluwe gaan op zoek naar liefde.

Dat betekent veel rivaliteit. Wie is de grootste, sterkste, knapste en wie krijgt het vrouwtje?

Daar gaat het bij de mens ook (vaak) om, maar bij de edelherten is dat niet het gehele jaar. Slechts een aantal maanden vliegen de testosteronen u hier om de oren. Het is overal te horen. Het zit in de lucht en u voelt en hoort het!

Waarom?
Het oergeluid (burlen)  wat deze prachtige dieren produceren is omdat het paartijd is. De 'bronst' is aangebroken. Het burlen gebeurt om andere mannetjes af te schrikken of te imponeren. Als een mannetje het geluid hoort, weet hij waar een potentiële gevechtspartner te vinden is. Het kan er hard aan to gaan tussen deze mannen. De winnaar krijgt namelijk de gunst van het vrouwtje.

Op Het Lorkenbos kunt u dit overdag en s'nachts goed horen. De edelherten die in onze buurt leven doen er natuurlijk ook aan mee. U kunt ze gaan spotten, zelf of met een georganiseerde excursie (aanrader). Op zo'n excursie hoort en ziet u veel over deze prachtige dieren. 

Excursies worden tijdens de Bronst georganiseerd door diverse organisaties.

  • Natuurcentrum Veluwe (Ede)
  • Staatsbosbeheer
  • Hoge Veluwe

Paarse heide

De paarse heide op de Veluwe blijft altijd bijzonder. Er worden dan ook vele dorpsfeesten rondom gebouwd, er is zelfs een hele feestweek genoemd naar dit fenomeen (De Heideweek in de Gemeente Ede, waar Otterlo deel vanuit maakt). En wat dat u van Heidebier, Heidehoning en de Heidehoogheden?

De bijen kunnen alleen in deze periode de beroemde (en kostbare) heidehoning maken, en wij kunnen alleen in deze periode zulke prachtige paarse plaatjes schieten zoals hier rechts. Wij genieten.

Voor de mensen die niet gebonden zijn aan schoolvakanties, biedt deze periode ook kansen. De duurdere hoogseizoentarieven zijn verleden tijd en het is zelfs mogelijk om slechts 3 of 4 nachten te komen. Ons zwembad laten we zolang het kan nog een poosje draaien, dus de nazomer is ook bij ons heerlijk toeven. Vanaf half augustus kan de heide paars kleuren. Hoe lang dit duurt is nooit zeker.

50 tinten paars voor Erica en Calluna

Er bestaan verschillende soorten heideplanten. Calluna (Struikheide) komt het meest voor op de Veluwe. Dit is echte zomerheide en het is mooi paars. Er is ook Erica, dit is dopheide. Deze groeit op plekken waar het vochtiger is. Het is een winterbloeier. De kleur kan wit, roze en paars zijn. Erica komt zelden voor op de Veluwe. 

In totaal heeft de Veluwe circa 15.000ha heideoppervlakte, wat natuurlijk enorm veel en bijzonder is.